Önfeledt, szabad és természetes


A szabadtéri fotózás az egyik legbiztosabb receptje a felszabadult és természetes képeknek. A felfedezésre váró vadregényes környezet a szabadban hamar feloldja a család minden tagját korosztálytól függetlenül és közös kalandra invitálja őket, amit fotósként a háttérben maradva megörökíthetek.

Helyszín típusok


Számos változatosabbnál változatosabb helyszínt kínál nekünk Budapest és vonzáskörzete. (De kérésre távolabb is nézelődhetünk.) Akár vízpartra mennétek egy kis fröcskölésre, vagy mezőn fogócskázásra, akár egy kis hegymászós túrára és a csúcsán váró panorámára vágytok a fotóitokon, akár homokbuckák között vagy egy erdőben érzitek leginkább otthonosan magatokat, sok lehetőségből tudunk válogatni.

Kinek melyik a jó választás? 


Ez leginkább a gyerek korától, a család karakterétől/szokásaitól és az évszaktól is függ. 

 

Például egy karon ülő pár hónapos babával biztosan nem fogok hegymászással megközelíthető sziklás helyszínt ajánlani, míg egy tinédzser gyerekkel talán az lehet a legizgalmasabb választás. 

 

Egy pancsolást kedvelő 3 évessel meg biztos, hogy nyáron vízpartra mennék, de ősszel már nem ajánlanám, mert állandóan bele akarna gázolni a vízbe, ami átázott ruhákat eredményezne, de ez hűvösebb időben már nem lenne akkora móka, mint a nyári hőségben. 

 

Ha a család gyakran túrázik, akkor biztosan erdei helyszínt javasolnék nekik vagy ha minden délután közös program a szomszédos tisztáson a kutyájuk futtatása, akkor oda szervezném a fotózást is (és persze javasolnám, hogy a négy lábú családtagot se hagyják otthon)

A szabadban fotózás előnyei: 


Gyönyörű fények (különösen naplemente vagy napfelkelte idején), a természet évszaktól függő változatos színei és csodás égbolt adják a „díszletet” a képekhez.

 

Akár egy nagy rétre, egy domb tetejére vagy egy tó partjára esett a választásotok, hatalmas tér áll rendelkezésünkre az önfeledt játékhoz.

 

A természet adja a végtelen felfedeznivalót a kacskaringós utakkal, a színes virágokkal, fákkal, bokrokkal és megmászható sziklákkal, hogy csak párat említsek a kifogyhatatlan tárházból.

 

Miközben fújjátok a pitypangokat vagy éppen a kavicsokkal kacsáztok a víztükrön, teljesen megfeledkezhetsz róla hogy ez egy fotózás, inkább érződik egy családi kirándulásnak, ahol a szokásos játékokat játszátok csak éppen kattintgat is valaki a háttérben és bedob pár játék ötletet, ha épp egy sem jut eszetekbe.

 

A környezet szolgáltatja a játékötleteket ezért az egész fotózás teljesen spontán és nem előre tervezett és beállított. Mindegy, hogy éppen kacsák úsznak felénk, amiket elkezd a család a vízpartról figyelni vagy őszi falevelek gyűjtésébe kezdenek a gyerekek, a szabadtéri fotózásoknak fokozottan igaz, hogy az aktuális helyzetek alakítják a „forgatókönyvet” ezért mindegyik fotózás egyszeri és megismételhetetlen és még ha másik családdal vissza is térek arra a helyszínre, biztosan teljesen más képek fognak születni,mert akkor mondjuk egy pillangó száll felénk és a kislány egy olyan fára fog felmászni, ahova előző héten egy másik fiúcskának eszébe sem jutott.

Neked való ha...


...laza, önfeledt, pózmentes családi fotókra vágysz.

...szerettek a családdal a szabadban játszani.

...nem zavar, ha a játék hevében kicsit koszosak lesztek.

...nyitott vagy arra, hogy a fotós által javasolt játékokat kipróbáld és őszinte érzelmeket engedj szabadjára ...közben (pl: nevess hangosan ha jól esik vagy éppen könnyezz meg bátran egy megható helyzetet)

...nem akarod a fotózás előtt konkrét elvárásokkal nyomasztani magadat.Nem neked való ha..


...formálisabb stílusod van, és nem nagyon szoktál a gyerekeiddel együtt szaladgálni, ugrálni vagy földön üldögélni.

...zavar ,ha a gyerkőc koszos lesz, inkább elkerülöd, az olyan szituációkat, ahol bepiszkolódhat a ruhája.

...sok olyan képet remélsz, ahol mindenki a kamerába néz és mosolyog.

...a szeretet kimutatása nehéz és kényelmetlen számodra.

...nagyon csalódott leszel, ha nem tűpontosan olyanok lesztek a képeken, amilyen az az idegen család, akinek a képeit egy másik fotózásból lementetted azzal, hogy pont olyat szeretnél.OUTFIT JAVASLATOK szabadtéri FOTÓZÁSHOZ


Érdemes kényelmesen öltözni az önfeledt játékhoz az évszaknak és a helyszínnek megfelelően persze. 


Nyáron a fiúknak lezserebb vászon/len vagy farmer nadrágok és ingek vagy pólók lehetnek szuper választás, a lányoknak pedig valami lazább ruha, akár ingruha de persze egy nadrág vagy sort is tökéletes lehet a célra. Ősszel és tavasszal pedig, a  kötött pulcsikat és kardigánokat javaslom farmer, szövet vagy bőrkabáttal vagy mellénnyel, esetleg poncsóval rétegezve. Télen pedig utóbbiakon felül szuper kiegészítő lehet egy vidámabb sapka vagy sál és akár egy kötött kesztyű is.


Tipp: Ha olyan téli fotózást szeretnénk a szabadban, ahol nincs rajtunk nagy pufi dzseki, de mégsem akarunk megfagyni, akkor plusz rétegnek egy aláöltözőt javaslok a nadrág és a pulcsi alá plusz rétegként.


A ruháknak nem csak jellegében, hanem színben is érdemes

passzolnia egymáshoz, az évszakhoz és a helyszínhez is. De a színharmónia nem

azt jelenti hogy mindenki egyformában legyen, inkább hogy a színek passzoljanak

egymáshoz. Ennek a temának biztosan fogok majd egy hosszabb külön cikket

szentelni es akkor itt belinkelem :)
MILYEN NAPSZAKBAN LEGYEN A SZABADTÉRI FOTÓZÁS?


A napfelkelte és a naplemente fényei a legelőnyösebbek a fotózás szempontjából, nem csak a színüket, hanem az esésüket és az ezáltal vetett árnyékaikat tekintve is. Ezért érdemes a fotózás időpontjának megválasztásakor azt is figyelembe venni, hogy az adott évszakban mikor szokott lemenni vagy éppen felkelni a nap. Ha például a babád minden este 7 körül bújik ágyba, akkor a nyári naplemente nektek a gyerkőc aktuális napirendjéhez mérten túl későn van.
HOGYAN ZAJLIK VELEM EGY FOTÓZÁS A SZABADBAN LIFESTYLE STÍLUSBAN?


Rengeteg játékos feladattal idézzük elő az őszinte összenézéseket, a szeretetteljes öleléseket, a hangosan cuppanós puszikat, a hálás simogatásokat, a kedves mosolyokat vagy éppen hatalmas összenevetéseket és a meghatódottságtól legördülő könnycseppeket.


Ha ilyen fotózásra vágysz, keress bátran!